Dolnośląski Festiwal Nauki 2020 – wykłady

Antybiotyki, probiotyki, synbiotyki… Dr Dominika Jakubczyk i mgr Katarzyna Leszczyńska z IITD na DFN 2020

paź 2, 2020
Antybiotyki, probiotyki, synbiotyki… Dr Dominika Jakubczyk i mgr Katarzyna Leszczyńska z IITD na DFN 2020
Opracowanie: dr Dominika Jakubczyk  i mgr Katarzyna Leszczyńska, Laboratorium Immunobiologii Mikrobiomu Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN we Wrocławiu. Materiał opracowany w ramach XXIII DOLNOŚLĄSKI FESTIWAL NAUKI

Przysłowia i powiedzenia ludowe kontra prawdziwa nauka. Dr inż. Aleksandra Bielawska-Pohl z IITD na DFN 2020

paź 1, 2020
Ile prawdy tkwi w popularnych przysłowiach ludowych i powiedzeniach? Czy nasi przodkowie przypadkiem nie mieli racji tworząc te powiedzenia? Czy nauka czerpie garściami z tych mądrości ludowych, czy je wręcz […]

Żywią, leczą, ubierają i… trują. O roślinach pożytecznych i szkodliwych. Dr Jolanta Artym z IITD na DFN 2020

paź 1, 2020
Rośliny stanowią prawie 85% całej masy żywych organizmów na Ziemi, reszta to drobnoustroje (15%) oraz zwierzęta i ludzie (0,5%). Bez roślin nie istniałyby zwierzęta, w tym my – ludzie. Rośliny […]

Od zepsutych zębów i opryszczki do choroby Alzheimera. Dr Marta Sochocka z IITD PAN na DFN 2020

paź 1, 2020
Choroba Alzheimera to bardzo poważna choroba mózgu. Dotyka przede wszystkim osoby starsze jednak zmiany degeneracyjne w mózgu mogą niestety rozpocząć się w każdym wieku, nawet w młodości. Mimo wielu dekad […]

Kto chce zjeść ciastko? Niezwykły świat naszych mikrobów. Mgr inż. Marcelina Pyclik i mgr Katarzyna Pacyga z IITD na DFN 2020

wrz 30, 2020
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że nasze ciało zamieszkują niezliczone ilości mikroskopijnej wielkości mieszkańców. Pomimo, że jesteśmy dla nich całym światem, to jako gospodarze często prawie nic o […]

Fuj, to jest gorzkie! Po co nam zmysł smaku? Mgr Anna Apanasewicz-Grzegorczyk na DFN 2020

wrz 29, 2020
Podczas wykładu prelegentka opowie jak działa smak oraz omówi obecnie wyróżniane przez naukowców smaki  (jest ich więcej niż Wam się wydaje  ). Ponadto dowiecie się dlaczego w toku ewolucji zmysł smaku był tak […]

Exit mobile version