– Żywią, leczą, ubierają i… trują. O roślinach pożytecznych i szkodliwych. Dr Jolanta Artym z IITD na DFN 2020

Rośliny stanowią prawie 85% całej masy żywych organizmów na Ziemi, reszta to drobnoustroje (15%) oraz zwierzęta i ludzie (0,5%). Bez roślin nie istniałyby zwierzęta, w tym my – ludzie. Rośliny posiadły niezwykłą zdolność: z wody i dwutlenku węgla, za pomocą światła słonecznego, tworzą materię organiczną, z której budują swoje ciała. Zużywają wtedy szkodliwy dwutlenek węgla a produkują życiodajny tlen. Rośliny są pierwszym ogniwem każdego łańcucha pokarmowego na Ziemi – są zjadane przez zwierzęta i człowieka. Zapewniają nam nie tylko niezbędne pożywienie, ale i cieszą różnymi smakami: czekoladą, herbatą, aromatycznymi przyprawami. Rośliny także nas leczą i utrzymują w dobrej formie – z nich mamy leki na raka, serce czy pamięć. Rośliny relaksują nas swoim atrakcyjnym wyglądem i wzmacniają swoją energią. Dzięki roślinom mamy się w co ubrać, mamy gdzie mieszkać, na czym pisać i mamy czym jeździć. Człowiek jednak używa niektórych roślin jako źródła silnych trucizn – alkoholu, nikotyny i narkotyków. Mała ilość substancji roślinnych, np. rycyny, strychniny czy taksolu, może zabić człowieka. Rośliny zatem niejedną mają twarz, a ich wykorzystanie z pożytkiem lub szkodą zależy od nas samych. Na wykładzie swoją niezwykłą historię opowiedzą: pszenica, burak cukrowy, kawa, herbata, bawełna, len, tytoń, konopie indyjskie i wielu innych roślin: pożytecznych i szkodliwych.



Opracowanie: dr Jolanta Artym, Laboratorium Immunobiologii Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN we Wrocławiu.

Materiał opracowany w ramach XXIII DOLNOŚLĄSKI FESTIWAL NAUKI

Licencja CC-BY-NC-ND

About Author

Projekt jest finansowany z programu POPC
Wróć na górę strony