W dniu 18.09.2020 r. eksperci z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN (IITD PAN) we Wrocławiu mgr inż. Marcelina Pyclik i mgr Katarzyna Pacyga opowiedzą o niezwykłym świecie naszych mikrobów, dr Marta Sochocka opowie co łączy zepsute zęby, opryszczkę i chorobę Alzheimera, dr Jolanta Artym opowie o roślinach pożytecznych i szkodliwych, a mgr Anna Apanasewicz-Grzegorczyk odpowie na pytanie Po co nam zmysł smaku?
PLAN WYKŁADÓW:
Piątek 18.09.2020
- 1000-1100 Kto chce zjeść ciastko? – niezwykły świat naszych mikrobów
(mgr inż. Marcelina Pyclik, mgr Katarzyna Pacyga) - 1100-1200 Od zepsutych zębów i opryszczki do choroby Alzheimera
(dr Marta Sochocka) - 1200-1300 Żywią, leczą, ubierają i… trują. O roślinach pożytecznych i szkodliwych
(dr Jolanta Artym) - 1300-1400 Fuj, to jest gorzkie! – po co nam zmysł smaku?
(mgr Anna Apanasewicz-Grzegorczyk)
Pytania do wykładowców można zadawać bezpośrednio lub pisząc na skrzynkę festiwal@hirszfeld.pl.
Program wykładów dostępny jest pod linkiem http://www.iitd.pan.wroc.pl/opencms/export/sites/iitd/pl/Events/Ogloszenia/Program_XXIII_DFN_2020.pdf