Opracowanie: dr Dominika Jakubczyk i mgr Katarzyna Leszczyńska, Laboratorium Immunobiologii Mikrobiomu Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda PAN we Wrocławiu. Materiał opracowany w ramach XXIII DOLNOŚLĄSKI FESTIWAL NAUKI
Ile prawdy tkwi w popularnych przysłowiach ludowych i powiedzeniach? Czy nasi przodkowie przypadkiem nie mieli racji tworząc te powiedzenia? Czy nauka czerpie garściami z tych mądrości ludowych, czy je wręcz obala? Krótka historia najpopularniejszych przysłów ludowych zweryfikowana prawdziwymi badaniami naukowymi. Opowieść o tym, jak przysłowia zmieniają się z duchem czasu. Opracowanie: dr inż. Aleksandra Bielawska-Pohl, Samodzielne […]
Rośliny stanowią prawie 85% całej masy żywych organizmów na Ziemi, reszta to drobnoustroje (15%) oraz zwierzęta i ludzie (0,5%). Bez roślin nie istniałyby zwierzęta, w tym my – ludzie. Rośliny posiadły niezwykłą zdolność: z wody i dwutlenku węgla, za pomocą światła słonecznego, tworzą materię organiczną, z której budują swoje ciała. Zużywają wtedy szkodliwy dwutlenek węgla […]
Choroba Alzheimera to bardzo poważna choroba mózgu. Dotyka przede wszystkim osoby starsze jednak zmiany degeneracyjne w mózgu mogą niestety rozpocząć się w każdym wieku, nawet w młodości. Mimo wielu dekad badań nad przyczynami choroby ciągle pozostają one niejasne. Obecnie jednak coraz więcej badań naukowych skupia się na chorobach wywoływanych przez bakterie i wirusy. Uważa się, […]
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że nasze ciało zamieszkują niezliczone ilości mikroskopijnej wielkości mieszkańców. Pomimo, że jesteśmy dla nich całym światem, to jako gospodarze często prawie nic o nich nie wiemy. Dopiero niedawno zaczęliśmy sobie zdawać sprawę, że nie wszystkie bakterie są złe, a o niektóre trzeba wręcz dbać i je pielęgnować. Czy […]
Podczas wykładu prelegentka opowie jak działa smak oraz omówi obecnie wyróżniane przez naukowców smaki (jest ich więcej niż Wam się wydaje ). Ponadto dowiecie się dlaczego w toku ewolucji zmysł smaku był tak ważny oraz dlaczego jako gatunek mamy tak dużą słabość do jedzenia słodkiego, tłustego, a jednocześnie nie przepadamy za smakami leków i farmaceutyków (jeśli nie mają dodanych substancji […]